Selecteer een pagina

Het nieuwe jaar brengt een aantal belangrijke wijzigingen in de belastingplannen met zich mee. Zo gaat de afbouw van de zelfstandigenaftrek in een hogere versnelling, waardoor zelfstandigen in 2023 € 1280,- minder aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast vervalt de fiscale oudedagsreserve (FOR), en mogen ondernemers met een sterk wisselend inkomen vanaf 2024 geen gebruik meer maken van de middelingsregeling. Ook innovatieve start-ups gaan meer belasting betalen, omdat de versoepeling van de gebruikelijkloonregeling vervalt.

Er komen ook aanpassingen in de vennootschapsbelasting, waarbij het toptarief daalt naar € 200.000,- en het lagere tarief verhoogt naar 19 procent. Gelukkig gaan we wel minder inkomstenbelasting betalen, met een tarief van 36,93 procent in de eerste schijf en een grens van € 73.031,-. De arbeidskorting wordt verhoogd tot maximaal € 5052,- in 2023.

Een minder positief punt is de afbouw van de algemene heffingskorting, die in 2023 verminderd wordt met 6,095 procent voor iedereen met een box 1-inkomen vanaf € 22.661,-. Aan de andere kant stijgt het wettelijk minimumloon met 10,15 procent, wat goed nieuws is voor werknemers.

In samenvatting zijn dit de belangrijkste belastingwijzigingen voor 2023: de afbouw van de zelfstandigenaftrek gaat in een hogere versnelling, de fiscale oudedagsreserve vervalt, de middelingsregeling verdwijnt, innovatieve start-ups gaan meer belasting betalen, er komen aanpassingen in de vennootschapsbelasting, we gaan minder inkomstenbelasting betalen, de arbeidskorting wordt verhoogd en de algemene heffingskorting wordt afgebouwd. Het wettelijk minimumloom stijgt wel. Zelfstandigen en ondernemers doen er goed aan om deze wijzigingen goed in de gaten te houden, zodat ze hierop kunnen anticiperen.